Naslovna / IMATE LI PROBLEMA S KOLJENIMA?

IMATE LI PROBLEMA S KOLJENIMA?

Mnogim ljudima potrebna je redovita gimnastika koljena; aktiviranje, razgibavanje i “podmazivanje” tog toliko opterećenog (a često tako malo čuvanog) zgloba. Nažalost, uobičajene vježbe za aktiviranje koljena (čučnjevi, bicikl, trčanje, hodanje) katkada su preteške osobito ako ste imali skoru operaciju koljena ili su oštećene tetive, ligamenti, hrskavica… U takvim slučajevima, oteklina i voda koja se stvara u koljenu jedini su “odgovori” vašeg koljena na pokušaj vježbanja.
Evo zato jedne vrlo lagane asane za koljeno, ali ne samo za koljeno! Vježba jača mišiće natkoljenice (to ćete sasvim sigurno osjetiti!), položaj vrata otvara nosne kanale i olakšava disanje (osobito ako bradu i laktove isturite naprijed), a istegnutost gornjeg dijela tijela djeluje na optimalan rad crijeva i prevenciju bolova u leđima.

POČETNI POLOŽAJ: Ležeči na trbuhu s glavom oslonjenom na dlanove. Pazite, položaj laktova određuje intenzitet istezanja vratne i lumbalne kralješnice; što su više naprijed jače je istezanje vratnog dijela, a manje lumbalnog i obratno.

IZVOĐENJE: Laganim ritmičkim pokretima mašete potkoljenicama u smjeru strelice, gore-dolje umjerenom brzinom nastojeći koristiti maksimalnu amplitudu pokreta; do kraja saviti stopalo prema natkoljenici i ispružiti ga dok prsti skoro ne dotaknu pod. Ovi pokreti nisu grčeviti i čvrsti, to je doslovce ugodno mahanje koje traje sve dok ne osjetite umjereni umor u mišićima natkoljenice ili neugodu u predjelu kralješnice. Za cijelo vrijeme vježbe polako i duboko dišite.

NAPOMENA: Po završetku vježbe lezite na leđa i opustite se nekolio minuta. Usput osluhnite; koljena će vam sigurno zadovoljno reći “Hvala”.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete