Naslovna / EVO NEŠTO ZA MIŠIĆE NOGU I LEĐA

EVO NEŠTO ZA MIŠIĆE NOGU I LEĐA

Pitanje iz naslova često čujemo od osoba koje razvijanje skladne muskulature poistovjećuju s narcisoidnim i besmislenim gomilanjem suvišnih i nepotrebnih gromada mišića. Znanost o zdravlju, međutim, tvrdi sasvim suprotno: Mišići su i te kako potrebni! Oni drže kralješnicu, učvršćuju zglobove, sudjeluju u disanju i – što je mnogo manje poznato – pospješuju rad svih organskih sustava, te osiguravaju optimalan kemizam krvi.
Naravno, ne treba pretjerivati; umjerenost je u pravilu najzdravija! Evo jedne asane koja izvanredno djeluje na mišiće nogu i leđa, a njezin intenzitet se može prilagođavati adekvatno vlastitim fizičkim mogućnostima.

POČETNI POLOŽAJ:  Stojeći, s razmaknutim nogama i rukama prirodno opuštenima uz tijelo.

IZVOĐENJE:  Uz polagani duboki udisaj, ruke u blagom luku spojiti na leđima i malo zadržati dah. Mirno izdahnuti i tijekom izdisaja, savijajući desnu nogu, spustiti gornji dio tijela sve dok nos ne dotakne  koljeno. Uz dugi udisaj, polako se uspraviti  i ponovo malo zadržati dah . . . a uz izdisaj ruke opet vratiti u početni položaj. Vježbu ponavljati naizmjenično na obje strane koliko se puta može bez naprezanja.

DJELOVANJE:  Jačanje mišića nogu, te posturalnih mišića lumbalnog dijela kralješnice, eliminiranje bolova u leđima, poboljšanje probave i disanja itd.

NAPOMENA: Tijekom vježbe smijete osjećati naprezanje i umjerenu bol u mišićima, ali ako zaboli koljeno – prekinite. Oprez kod visokog tlaka!

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete