Naslovna / "DVOSTRUKI TROKUT" – VJEŽBA ZA VAŠE DISKOVE

"DVOSTRUKI TROKUT" – VJEŽBA ZA VAŠE DISKOVE

Ajmo malo poduke o diskovima, tim iznimno važnim kolutićima između kralješaka, za koje ni ne znamo da postoje ako nam dobro služe, ali koji nam mogu prirediti paklene bolove ako stvari krenu po zlu.

Kažu zato mnogi ortopedi: Čuvajte diskove, jer od njih dolazi najveći broj problema s kralješnicom.

Da li ste znali da se diskovi „prehranjuju“ cirkulacijom samo u prvim mjesecima našeg života. A kasnije? Kasnije se hrane postupkom zvanim „difuzija“, upijajući poput spužvi hranjive tvari iz tekućine kojom su obloženi. A spužva, ko spužva … najbolje upija kad je malo stisnemo, pa opustimo, pa stisnemo… Upravo u tu svrhu postoji veliki broj jogijskih vježbi kojima se – kao ova koju vidite na slici – kralješnica savija naizmjenično naprijed-natrag i time aktivira upravo „mehanizam spužve“, koji pripomaže prehrani diskova.

I zato je ova vježba – zvana “dvikonasana” ili dvostruki trokut – u našem programu, kao što je u programima tisuća medicinski utemeljenih jogijskih programa širom svijeta.

POČETNI STAV:
Stanite uspravno, ruku opuštenih uz tijelo
IZVOĐENJE:
Uz dugi i polagani udisaj, ruke spojite iza leđa i nagnite se natrag (slika 1). Malo zadržite dah, koliko vam je ugodno.
Uz izdisaj, savijte tijelo prema naprijed ne savijajući koljena, a ruke oprezno istegnite uvis (slika 2)
S novim udisajem, uspravite se u prirodni stojeći položaj, zadržavajući ruke spojene na leđima, malo zadržite dah, a zatim uz mirni i polagani izdisaj ruke u laganom luku opustite uz tijelo (početni položaj)

Ponovite ovaj pokret nekoliko puta.

NAPOMENE:
– Intervali zadržavanja daha nakon udisaja neka traju samo
onoliko koliko je ugodno i bez napora.
– Nemojte savijati noge u koljenima.

KONTRAINDIKACIJE:
Nemojte raditi ovu vježbu ako imate viski tlak.

 

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete