Naslovna / DUBOKIM DISANJEM PROTIV STRAHA I NERVOZE

DUBOKIM DISANJEM PROTIV STRAHA I NERVOZE

Sri Chinmoy, osebujni suvremeni jogi, poznat po svojoj predanosti Bogu, osebujnim slikama, ali i činjenici da je mogao bez odmora načiniti nekoliko stotina sklekova (!), oduvijek je naglašavao kako redovitom meditacijom i usporavanjem disanja s vremenom čovjek gubi osjećaj straha od bilo čega u životu. Njegovu teoriju potvrdio je pjevač Sting („Meditacija me oslobađa treme pred nastup“) kao i glumac Richard Gere („Svaka seansa dubokog disanja rezultira fantastičnom razinom samopouzdanja“), a japanski džudaš Yasuhiro Yamashita rekao je jednom da mu samo nekoliko mirnih udisaja prije borbe potpuno neutralizira svaki strah od protivnika.

Potpuna kontrola svih misli
„Tajna veza“ dubokog disanja, opuštanja i osjećaja samopouzdanja, objasnit će neurolozi i psiholozi, krije se u dubokim interakcijama disanja i vegetativnog živčanog sustava kada koncentracija na duboko disanje aktivira one parasimpatičke procese koji mozgu šalju poruke tipa “nemaš brige, sve je u redu”. Budući da su tijekom aktivacije parasimpatikusa, praktički blokirani svi oni simpatički procesi uzbuđivanja, anksioznosti, straha i napetosti, subjektivno osjećamo ugodu, mir, samopouzdanje… Psiholog Siniša Stojanović, analizirajući brojna znanstvena istraživanja, konstatirao je također da je „ritam disanja u tijesnoj vezi sa stvaranjem misli i ako kontroliramo disanje imamo vlast nad svim mentalnim procesima u našoj svijesti“.

Jasno je, dakle, zašto joga već tisućama godina insistira na svom onim vježbama koje (kao i današnja) stvaraju predispozicije za savršeno duboko disanje, te na tehnikama mirnog i potpunog disanja. Nevjerojatno je koliko taj jednostavni proces udisaj-izdisaj, što ga uglavnom nesvjesno ponavljamo 20-25 tisuća puta na dan, pridonosi našem zdravlju, psihičkoj stabilnosti, uravnoteženju dara srca i kompletnog kardio-vaskularnog sustava, a u krajnjoj varijanti – uspjehu u životu! Učinci seansi meditacije na tom planu još su izraženiji.

IMG_7282

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete