Naslovna / DIJETOM DO VITKOSTI? BESMISLICA!

DIJETOM DO VITKOSTI? BESMISLICA!

Suština velikog broja promašaja i neuspjeha s kojekakvim dijetama najčešće je posljedica nedostatka volje da se određeni režim prehrane dosljedno održi tijekom dužeg vremena. Ukoliko se do idealne težine želi stići raznim farmakološkim preparatima, najčešći izvor pogreške je loš i bezvrijedan proizvod (čija je medijska propaganda obično u obrnutom razmjeru s njegovom stvarnom vrijednošću). Ako, pak, mršavimo rekreacijom neuspjeh je uglavnom posljedica nestručno programiranog treninga. Na svakom nas putu, dakle, čeka poneka zamka.
Općenito govoreći, najčešća pogreška koju činimo pokušavajući nekim proizvoljno odabranim metodama skinuti suvišak težine jeste zaobilaženje onog najvažnijeg, a to je – uzrok prekomjerne težine. Jer, ne uklonimo li uzrok, rezultati će biti privremeni ili nikakvi.
U više od 95 posto slučajeva, uzroci prekomjerne težine mogu biti:
1. Nedovoljno kretanje, 2. Preobilna ili nepravilna prehrana, 3. Psihološki faktori, 4. Kombinacija uzroka navedenih od 1-3.
U svakom konkretnom slučaju, kaže jogijska znanost, neophodno je procijeniti koji je uzrok u pitanju i ne ići linijom manjeg otpora i pokušavati ono što je lakše i ugodnije. Na primjer:
– Ako je uzrok poremećen rad štitnjače, besmisleno je pokušavati s klasičnim dijetama.
– Ako je uzrok u nepravilnoj prehrani, limfna drenaža ili razne masaže, dat će samo privremene rezultate. (osim toga, ne može se neprestano ići u kozmetičke salone)
– Nikakvi flasteri za skidanje masnih naslaga neće ih trajno ukloniti, ukoliko je uzrok debljanja duboke psihološke prirode što rezultira nekontroliranom potrebom za hranom
– Kod psihološki uvjetovane debljine, svi medikamenti što djeluju na metabolizam su – promašaj.

NAJVEĆI „PROBLEM“ – TRBUH

Poseban problem je nepoznavanje nekih temeljnih fizioloških zakonitosti i načina funkcioniranja našeg tijela kad je vitkost u pitanju. Najočitiji primjer je naš odnos prema trbuhu.
–    Trbuh kao da je neko temeljno mjerilo vitkosti ili uspješne dijete – kaže američki nutricionist Peter Linton – Promatramo svoj trbuh u ogledalu i uspoređujemo ga s vitkim i mišićavim trbusima sa stranica bilderskih časopisa ili internetskih portala. Rezultat takvog uspoređivanja često je razočarenje u ono što vidimo u ogledalu. A ne mora biti tako…
Linton upozorava na činjenicu da većina ljudi ne zna neke bitne stvari kad su trbušni mišići u pitanju. Prije svega, moramo znati da pravilno razvijeni trbušni mišići ne služe samo «za pokazivanje» na plaži, nego su bitna komponenta zdravlja obzirom da je aktivna trbušna muskulatura važan čimbenik pravilnog disanja a time i neprekidne masaže organa abdomena čime se blagotvorno djeluje na sve aspekte probave (posebno ako se poznaje tehniku tzv. potpunog jogijskog disanja) No, upravo zbog važnosti trbušne muskulature u funkciji disanja, liječnici su skloni upozoriti kako suviše «nabildana» i stegnuta trbušna muskulatura (tipa «kornjačina oklopa» kakvu viđamo na stranicama bilderskih časopisa) ne omogućava optimalne pokrete disanja, pa tako niti kvalitetnu masažu organa abdomena.
Ova zadnja konstatacija uvodi nas zapravo u jednu posve novu temu; značenje pravilnog i dubokog disanja. No o tome nekom drugom prilikom…

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete