Naslovna / DA NE PRSNE AHILOVA TETIVA…

DA NE PRSNE AHILOVA TETIVA…

Prema nekim statistikama najugroženija kategorija rekreativaca su oni «povremeni»,  koji čitavu godinu ne rade ništa na jačanju svojih nožnih mišića, a zatim ih izlože velikim naporima tijekom neke sportske aktivnosti (tenisa, skijanja, nogometa i sl). Često dolazi do ozljede koljena, a laička konstatacija kako “..ne stradavaju mišići, nego koljena” odaje nepoznavanje činjenice da čvrstoća koljenog zgloba u prvom redu ovisi o čvrstoći muskulature nogu (natkoljenica).
Današnja vježba idealna je za aktiviranje i jačanje kvadricepsa natkoljenice, a možete se precizno dozirati ovisno o snazi nožnih mišića i stanju vašeg koljena. Uz to, isteže mišiće listova što je također važna prevencija ozljede Ahilove tetive.

POČETNI POLOŽAJ: Stojeći s razmaknutim nogama, ruku oslonjenih na bokovve.

IZVOĐENJE: Najprije duboko udahnuti, a zatim uz polagani izdisaj  savijati jedno koljeno prebacujući na njega svu težinu. Tijelo je potpuno uspravno. Uz udisaj, vratiti se u početni položaj, a zatim vježbu nastaviti  savijajući drugu nogu.  Ponoviti 4-8 puta na svaku nogu.

DJELOVANJE: Jačanje mišića natkoljenice, istezanje listova, učvršćivanje koljenog zgloba.

NAPOMENA: Precizno dozirajte naprezanje; ne savijajte nogu više nego to objektivno podnose vaši mišići i koljeno!

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete