Naslovna / CIRKULACIJA – BITAN FAKTOR ZDRAVE KRALJEŠNICE

CIRKULACIJA – BITAN FAKTOR ZDRAVE KRALJEŠNICE

Atrofija leđnih mišića, koja je tako raširena među intelektualcima, povlači za sobom mnoštvo neugodnih posljedica, uzrokovanih smanjenjem priliva krvi u leđnu moždinu, koja ima cirkulaciju zajedničku s mišićima kralješnice.
Jogiji su razvili doslovce na TISUĆE VJEŽBI ZA DOBRU CIRKULACIJU U PREDJELU KRALJEŠNICE, jer su još prije 5.000 godina znali ono što mnogi suvremeni ljudi ni danas ne znaju: cirkulacija u kralješnici izravno djeluje na cijelo tijelo, a ne samo na mišiće kralješnice. Jer, pojednstavljeno rečeno, ako je priliv krvi smanjen, organi koji ovise o živcima što se račvaju iz kralješnice ne mogu održati svoj integritet i iz toga proizlaze funkcionalne smetnje koje se pretvaraju u različite organske tegobe.
Dakle, vježbajte! Umjereno i redovito.

BLAGODATI REDOVITE ŠETNJE

Kineziolozi se slažu da je tjelesna aktivnost najprirodniji i najjednostavniji način da se pospješi cirkulacija i spriječi nakupljanje krvi u venama. Dovoljna je svakodnevna kratka šetnja od oko pola sata i nekoliko posebnih vježbi. Ujutro, ležeći na leđima, podignutih nogu može se voziti bicikl ili raditi škare ili, pak, podizati i spuštati noge. Navečer mogu pomoći masaža stopala i opuštanje te vježbe podizanja na prste. Jogiji će dodati da ove vježbe djeluju istovremeno i na olakšavanje rada srca, te na opći osjećaj opuštenosti i mira.
Prekomjerna tjelesna težina pritišće stjenke vena i može pridonijeti stvaranju varikoziteta. Treba jesti mnogo voća i povrća, koje pospješuje rad crijeva jer sadrže mnogo vlakana. Zatvor negativno djeluje na cirkulaciju krvi: naduta crijeva mogu je usporiti, dakle, nadutosti tijekom dulje vremena može izazvati proširenje vena. Češnjak, luk i poriluk sadrže tvari koje smanjuju nakupljanje krvnih pločica (trombocita), a time i opasnost od stvaranja ugrušaka.
Velika toplina također je veliki neprijatelj dobre cirkulacije jer širi krvne žile. Treba izbjegavati tople kupke, najbolje je tuširanje mlakom vodom.
Naravno, ostaje još mnogo toga za reći o brojnim drugim aspektima cirkulacije; prije svega o cirkulaciji u mozgu i unutrašnjim organima, a treba naglasiti da je i problem celulita u osnovi problem cirkulacije.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete