Naslovna / BRIGE UZROKUJU SRČANE PROBLEME, POREMEĆAJ PREHRANE, DEFORMACIJE ZGLOBOVA….

BRIGE UZROKUJU SRČANE PROBLEME, POREMEĆAJ PREHRANE, DEFORMACIJE ZGLOBOVA….

Japanski psiholog Kokichi Kimura u jednoj je emisiji Nacionalne televizije (NHK) još 1974. upozoravao: „Doći će vrijeme kad će psihu suvremenog čovjeka razarati kronične brige; od strepnje za radno mjesto, do straha od smrti i prirodnih kataklizmi. U najcrnjem scenariju stanje kronične anksioznosti postat će naše svakodnevno psihičko stanje“.

Doista, neprestane brige kao da postaju simbolom suvremene svakodnevice. Uostalom, upišete li u Googleovu tražilicu jednostavnu riječ „brige“ otvorit će vam se 2.370.000 stranica na ovu temu. Čak dvostruko više nego, recimo, na temu „orgazam“, „bogatstvo“, „nuklearke“ ili „infarkt“, a čak 5-6 puta više nego za “moždani udar“ ili „karcinom“. S druge strane, rješenja je malo. Konkretno,
zapitate li Google “Kako se riješiti briga”, odgovore će ponuditi samo 466 stranica, dok ćete na upit „Kako se riješiti podočnjaka“ dobiti na uvid 3.420 stranice, a na pitanje „Kako se riješiti frajera u 10 dana„  čak 23.900 stranica.

Jogiji su još davno otkrili pogubno djelovanje kroničnih briga na naše tijelo i duh. Učitelj Swami Satjananda Saraswati, osnivač poznate Biharske škole, pisao je: „Produženo stanje briga i napetosti slabi srce, sužava krvne žile, nagriza želučane stjenke, uništava zglobne hrskavice i razara živčani sustav. S vremenom, organizam počinje propadati, mentalno i fizički.“

Joga, istina, nema čarobne tehnike protiv briga, ali njezine vježbe, kao i tehnike opuštanja, disanja i meditacije, izvanredna su prevencija pogubnih posljedica kroničnog nemira i straha izazvanog brigama; donose opuštenost i mir, neutraliziraju stres, poboljšavaju opće zdravlje, smiruju probavu i čuvaju živce.

IMG_6760

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete