Naslovna / BOLOVI U LEĐIMA KAO POSLJEDICA NAČINA ŽIVOTA

BOLOVI U LEĐIMA KAO POSLJEDICA NAČINA ŽIVOTA

Japanski časopis „Fokus“ objavio je svojedobno fotografiju pogrbljene starice, koja je cijeli život provela na rižinim poljima osuđena da zbog strašnih deformacija na kralješnici većinu života bude bespovratno savijena gotovo pod kutom od 45 stupnjeva. Ispod slike je pisalo: „Da li je ovo sudbina i homo sapiensa modernog doba?“ Sve su, naime, pogubnije posljedice suvremenog sjedećeg načina života i obilje degenerativnih promjena na kralješnici. U Americi je objavljeno upozorenje da 80 posto radno aktivne populacije u naponu snage (između 30 i 50 godina) gubi bitku s kralješnicom uz prijetnju invaliditeta zbog niza tegoba, bolova i sl.

Pod naslovom „Sto načina da stvari krenu loše“ ortoped dr. Morgan Gynt prezentirao je tek dio problema sa zagonetkom zvanom kralješnica. Počeo je sa činjenicom da možete osjećati strašne bolove, a da nalazi i rendgenske slike ne pokazuju baš nikakva oštećenja. S druge strane spomenuo je loše nalaze pacijenata koji subjektivno nisu osjećali baš nikakvih tegoba. Nema pravila niti „povlaštenih“ kategorija zanimanja. Kralješnica je ugrožena kod onih što neprekidno stoje (frizera, stomatologa i dirigenata), ali i kod sjedećih profesija. Stradava ako pretjerano mirujete, ali ugrožena je i kod sportaša koji redovito treniraju, naštetiti joj mogu i opterećenja, ali i prekomjerno „čuvanje“. Reagira na način prehrane, na navike (alkohol, pušenje, lijekovi), pa čak i (ne)redovitost stolice i mokrenja, spolne zaraze itd… Dodamo li tome istraživanja psihijatara George Solomona i Rudolpha Moosa sa Sveučilišta Stanford (SAD) o izravnoj vezi emocionalnih problema i degenerativnih promjena na kralješnici, čini se doista da stvari mogu krenuti loše na sto načina.

Zanimljivo je, međutim, da se svi stručnjaci slažu kako umjerena, redovita i dobro programirana tjelesna aktivnost nikada ne mogu štetiti, a gotovo uvijek pomažu, ne samo u prevenciji, nego i u uklanjanju tegoba. Ova vježba izrazito djeluje ne samo na kralješnicu, nego i na sve zglobove održavajući ih dugo u optimalnoj funkciji.

IMG_7493

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete