Naslovna / AKO SE PREJEDETE…

AKO SE PREJEDETE…

Nutricionistika poznaje zakonitost da osjećaj sitosti u mozak stiže 10-15 minuta nakon što je želudac već pun. Jogijski liječnik dr. Vasant Lad to je rekao mnogo slikovitije:
– Glasnik, koji iz želuca kreće dojaviti mozgu kako je “tamo dolje sve popunjeno”, u pravilu kasni.
Praktički, to znači da najčešće jedemo duže (i više!) nego što nam je potrebno. Antropološko objašnjenje ovog “zakašnjenja u dojavi” zasniva se najčešće na evolucijskom tumačenju kako je naš davni predak trebao pri svakom obroku dobro napuniti želudac obzirom na neizvjesnost kad će opet biti u prilici jesti. Danas, nažalost, taj je mehanizam odgovoran za prečesto prenajedanje koje je višestruko štetno za zdravlje, stvarajući usput i neugodan osjećaj “kamena u želucu” što zna potrajati satima.
Joga odavno poznaje način da unaprijed otklonimo neugodu toga “kamena”. Prije svega, nakon (pre)obilnog obroka idealna je lagana i mirna 15-minutna šetnja, najbolje u prirodi ili parku, uz ugodne i lijepe misli. Ako to nije moguće, savjetuje se jednostavna vježba u trajanju od 10-20 minuta:

VJEŽBA:
Kleknite (sjednite na pete) tijela uspravnog, ali opuštenog, s rukama položenima u krilu. Dlanovi su okrenuti gore, desni počiva u lijevom. Dišite mirno i polako tako da vam se pri svakom udisaju blago i bez napora trbuh “zaokruži” kao polulopta, a pri izdisaju ugodno opusti. Ti pokreti stvaraju ugodnu masažu abdomena koja stimulira optimalnu i laku probavu. Zamišljajte kako vam zrak ulazi i izlazi iz trbuha i pokušajte se koncentrirati samo na disanje. Između svakog udisaja i izdisaja zadržite nakratko dah par sekundi. Pazite, sve  mora teći ugodno i apsolutno bez ikakvog napora.

NAPOMENA: Ako vam klečeći položaj nije ugodan, možete sjesti na stolicu, ali gornji dio tijela svakako mora biti potpuno uspravan. Opušten, ali uspravan.

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete