Naslovna / SALO S TRBUHA UKLANJA SE ISKLJUČIVO MATEMATIKOM!

SALO S TRBUHA UKLANJA SE ISKLJUČIVO MATEMATIKOM!

Japanski sociolog Tetsuya Saito, održao je svojedobno za polaznike Ishikawa škole u Tokiju duhovito predavanje na temu „Sto najvećih zabluda civilizacije“. Počeo je, sjećam se, zabludama da pas voli kost, da je muški mozak veći od ženskog pa je stoga i muškarac pametniji od žene, a završio informatičkom zabludom da funkcija „help“ u suvremenim kompjuterskim programima može biti od bilo kakve pomoći.
Da je prof. Saito kojim slučajem bio kineziolog, vjerojatno bi spomenuo i najpoznatiju zabludu o mršavljenju koja kaže da se salo s trbuha skida trbušnjacima!?

Ako pripadate onima koji još uvijek njeguju ovu zabludu, morat ćete prihvatiti medicinsku činjenicu – koju su japanski znanstvenici otkrili među prvima, još davne 1967. godine – da se salo s trbuha uklanja isključivo – matematikom: broj unesenih kalorija mora biti manji od broja potrošenih i ako to nije tako nikakvi „trbušnjaci“ ne pomažu.
Treba ipak reći da sve vježbe koje jačaju i aktiviraju trbušnu muskulaturu (pa i ova naša današnja!) imaju izvanredno djelovanje na pravilnu liniju trbuha i pomažu mršavljenju iako izravno ne skidaju salo. Naime, jasno je prije svega da je skladno razvijena i aktivna trbušna muskulatura izvanredna prevencija lošeg držanja, onog karakterističnog „otromboljenog“ trbuha, te svih kifoznih i lordoznih deformacija kralješnice toliko čestih u današnje vrijeme.

Nadalje, vježbe poput današnje jačaju ne samo trbušnu muskulaturu, nego i mišiće donjeg dijela kralješnice čime se optimalizira djelovanje živaca autonomnog živčanog sustava koji inerviraju sve probavne organe. Izravna posljedica je savršen probavni sustav, koji je i te kako odgovoran za razgradnju masnoća, pravilnu probavu i vitku liniju.

Pedantni fiziološki cjepidlake podsjetili bi da vježba djeluje na bolju probavu stimulirajući cirkulaciju unutar probavnog sustava zbog razlike tlakova između torakalne i abdominalne šupljine, koje se kod ove vježbe stvara naizmjeničnim kontrakcijama i opuštanjem.

I još za kraj, ako ste razočarani činjenicom da vježbomkoju vidite na slici nećete ukloniti salo s trbuha, evo dodatka za utjehu: drevni jogiji uvjeravaju nas da se ovom vježbom (što zbog djelovanja fiziologije, što zbog nekih tamo nižih čakri) pospješuju sve spolne funkcije.
ASA

IMG_6925

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete