Naslovna / REKREACIJA I JOGA ZA ZDRAVE I AKTIVNE MIŠIĆE

REKREACIJA I JOGA ZA ZDRAVE I AKTIVNE MIŠIĆE

Antropologinja Cathy Kazama u jednoj je raspravi civilizaciju definirala kao „složen evolucijski proces koji je od majmuna stvorio još većeg majmuna.“ Tragični apsurd civilizacije, kaže, je činjenica da je milenijima čovjek pokušavao smanjivati količinu svakodnevnog fizičkog (mišićnog) rada, a sada se pokušava spasiti od bolesti izazvanih nekretanjem i atrofiranom muskulaturom.

Znanstveno orijentirana Biharska škola joge odavno je već definirala nekoliko tisuća temeljnih vježbi (asana) neophodnih za održavanje funkcije svih mišića na tijelu, kako ne bi došlo do svih onih bolesti i degenerativnih promjena izazvanih manjkom kretanja. Jedan od njezinih sljedbenika, dr. Swami Rishankar slikovito je objasnio:
– Za samo jedan korak potrebno je aktivirati oko 200 mišića, koji moraju biti u potpunoj radnoj funkciji. Za održavanje ispravnog sklopa svih 650 mišića koliko ih čovjek ima, neophodno je sustavno i svakodnevno raditi na svom tijelu.

U protivnom, negdje će se aktivirati začetak bolesti, jer u fizički neaktivnom tijelu stotinu je prilika da stvari pođu po zlu; cirkulacija je slaba, zglobovi gube pokretljivost, kralješnica se deformira, unutrašnji organi počinju lošije funkcionirati…

Katkada i posve mali pomaci u životnim navikama mogu mnogo učiniti. Liječnici kažu da nas čak i žustra petominutna šetnja može opskrbiti energijom za sljedeća dva sata, jer vježbanje prisiljava mišiće na kretanje, pojačava protok krvi kroz tijelo i dotok kisika u mozak, a također stimulira  lučenje endorfina, kemijskih tvari koje poboljšavaju raspoloženje. Zanimljivo je da su svojedobna istraživanja u Onkološkom centru Denveru pokazala zamjetan pad broja zloćudnih tumora kod miševa koji su tijekom tri mjeseca svaki dan bili navođeni na „užurbano trčanje” 20 – 40 minuta.

Treba napomenuti da tjelovježba ne treba biti nešto iscrpljujuće i forsirano da bi dala rezultate; vježbe poput današnje sasvim su dovoljne. Kineziolozi savjetuju da, posebno u rekreaciji, ne treba ići više od 75 posto svojih mogućnosti.

Vježba na slici vrlo je jednostavna: u sjedećem položaju, uspravnih leđa, rotirate ispružene ruke i gornji dio tijela. Time aktivirate brojne mišiće ramena, ruku, trupa, leđa… Vježba je ujedno dobra ilustracija kako i jednostavne vježbe imaju vrlo širok spektar djelovanja. Uz aktiviranje i jačanje mišića, ova asana uravnotežuje probavu i rad svih organa abdomena, a dobra je prevencija bolova u leđima i ramenima.

IMG_6897

Ako se želite prijaviti na satove joge, ispunite obrazac za prijavu, a ako imate pitanje o jogi ili našem centru, ispunite obrazac za upit. Odgovor ćete dobiti u najkraćem mogućem roku.
  • Pročitaj uvjete